KREATIVNO I EKONOMIČNO: Pametna rešenja za gradnju i renoviranje

SHARE
Vrdnik, Hotel Premier Aqua, izgrađen Ytong Termoblokom

Iza “formulacije “energetska efikasnost” zapravo se krije mogućnost poboljšanja konkurentnosti bitnog resursa koji učestvuje u svakom biznisu, pri čemu troškovi za energiju igraju najbitniju ulogu, posebno kod velikih objekata, poput na primer hotela. Zato i arhitekti širom sveta savetuju da se pri projektovanju i gradnji koriste materijali koji će pametno koristiti raspoložive resurse i obezbediti ekonomičnu eksploataciju tokom narednih decenija.


Od svog nastanka pa do danas, YTONG Termoblok je građevinski materijal sinonim za uštedu skupocene energije za grejanje, odnosno za hlađenje objekata koji su njime građeni. Njegova svrha je da osigura vlasniku objekta građenog Ytong sistemom gradnje maksimalnu udobnost i sigurnost, a pre svega smanjiti troškove u smislu energetskih resursa. „Tajna“ je u osobini YTONG materijala koji gotovo da ne akumulira toplotu. Naime, kada grejete prostorije sa zidovima od „tradicionalnih“ materijala najpre se greju sami zidovi, pa tek nakon što se zagreju zidovi, počinje grejanje prostora. Kod YTONG Termobloka skoro da nema akumulacije toplote u zidovima, pa se samim tim prostor greje znatno brže! Tako se u objektima izgrađenim od YTONG-a ostvaruju znatne uštede u računima, kako zimi za grejanje, tako i leti za hlađenje!

Ukoliko već imate izgrađen objekat, možete ga dodatno izolovati spolja, ali kod postojećih je to znatno komplikovanije, posebno ukoliko je zgrada pod zaštitom države, ima veću spratnost i sl. Rešenje može biti izolacija sa unutrašnje strane, ali je veliki problem koji materijal izabrati, a da ne ošteti postojeći objekat.

Samo sa Ytong-om je lako stvarati kreativne elemente, kako u eksterijeru, tako i enterijeru

Po rečima arhitekte Đorđeta Bajila iz biroa DBA u Novom Sadu, „najvažnije je izabrati kvalitetan materijal koji ne pravi parnu branu, da ne bi došlo do oštećenja zida zbog kondezacije, a posle i same zgrade. Ja preporučujem više vrsta izolacionih materijala, ali materijal koji mi se najbolje pokazao u praksi su Multipor ploče. To je potpuno prirodan materijal sa najvećim nivoom paropropusnosti kod izolacionih materijala, a mogu da se montiraju i sa spoljne i sa unutrašnje strane. Njihova prednost se ogleda i u negorivosti tako da ispunjavaju i visoke standarde protivpožarne zaštite“, kaže gospodin Bajilo i dodaje da mu se nikada nije dogodilo da je kasnije dobijao reklamacije klijenata zbog vlaženja zidova, stvaranja gljivica i slično.

Miltipor je jedini termoizolacioni materijal preporučljiv za ugradnju i sa unutrašnje strane objekta

Samo za nemačko tržište godišnje se proizvode više od milion kvadrata ovog materijala. U Nemačkoj je proizvodni kapacitet rasprodat i Multipor se mora naručiti unapred. Zvanični podatak agencija koje prate tržište govori da je Multipor, u segmentu unutrašnje izolacije starih objekata, lider po količini prodatog i ugrađenog materijala. Trenutno se hotel “Ambasador” u Nišu kompletno renovira, a za izolaciju celog spoljnog zida objekta je logično izabran baš Multipor.

Buka je jedan od glavnih problema u urbanim sredinama, a ugostiteljski posao je teško zamisliti bez muzike u pozadini. Česti su slučajevi sukoba sa komšilukom u gradskim jezgrima i susedi se s pravom bune kada im npr. lokalni kafić narušava san. U hotelima je imperativ da gost ima svoj mir i standardi su u tom smislu rigorozni. Rešenje koje dolazi iz kompanije Xella, proizvođača Ytong-a i Multipora su Silka blokovi za pregradne zidove sa vrhunskom zvučnom izolacijom. Npr. Silka blok širine samo 17,5 cm obezbeđuje zvučnu izolaciju od čak 56 decibela!

Uz sve to, svi prikazani materijali (Ytong, Multipor, Silka) proizvode se od potpuno prirodnih sirovina i obezbeđuju zdravo stanovanje. Pri tome apsolutno su sigurni, potpuno negorivi, (u)gradnja je brza i laka, lako se oblikuju, tako da je granica kreativnosti samo vaša mašta!

Zahvaljujući vrhunskim termoizolacionim osobinama, kao i lakoći oblikovanja, Ytong je omiljeni materijal za izgradnju vinarija i vinskih podruma

Za više informacija o rešenjima iz Xella asortimana pogledajte internet prezentaciju www.ytong.rs ili pozovite besplatni info telefon: 0800 111 112.