VINA MANASTIRA HILANDARA – OSAM VEKOVA NEPREKINUTE VINARSKE TRADICIJE

SHARE

Sveta carska srpska lavra Hilandar je osnovana 1198. godine. Od vremena svojih osnivača, Svetog Simeona i Svetog Save, Hilandar je jedina srpska institucija koja neprestano traje i živi, predstavljajući temelj nacionalne kulture i identiteta.

Proizvodnja vina u Hilandaru je stara koliko i on sam. Od tog vremena do danas, nije prošla godina da bratstvo nije spravljalo vino, što je bila uobičajena praksa skoro svih manastira na Svetoj Gori. Vino je svakodnevnica u svetogorskom bogosluženju i na trpezi, a vinograd i vino se neguju sa naročitom ljubavlju i požrtvovanjem. Sveti Sava svog oca, rodonačelnika srpske zemlje, Stefana Nemanju, poredi sa čokotom jer je iz njegovog groba iznikla čudotvorna loza. Ona zaista raste iz temelja manastirske crkve od kada su njegove mošti prenete u Studenicu i predstavlja jedan od najstarijih i retkih sačuvanih primeraka evropske vinove loze.
Pored očuvanja starih vinograda, manastir Hilandar je 2008. godine obnovio vinograd na Savinom polju, na oko 2 kilometra severno od manastira, podno Pirga Sv. Kralja Milutina iz 14. veka, uz samu obalu Egejskog mora. Na površini od 15 hektara na mestu zvanom Savino polje, neguju se sorte merloa, kaberne sovinjona i kaberne frana. Uz vinograd, u zgradama pristaništa iz 18. veka, uređena je vinarija. Sva hilandarska vina  potiču isključivo sa Svete Gore, iz manastirske vinarije i sopstvenog vinograda na Savinom polju.Hilandarska vina odlikuje, pre svega, uspešan spoj bordovskih sorti i kupaža i vina iz osunčanih mediteranskih vinograda. On daje bogat i kompleksan doživljaj moćnih vina, u potpunosti odražavajući jedinstveni “terroir” u kome su nastala.
Bilo da probate premijum vino sa etiketom Savino polje, carski nektar kompleksne slojevitosti i potencijala; ili snažno ali baršunastije vino etikete Hilandar; ili se prepustite osvežavajućoj i neobično punoj Hilandar Ružici – pratiće vas isti svetogorski duh, Mediteran i prepoznatljiv vinski stil hilandarskih vinara, čuvara najstarije srpske tradicije.

VINO SA SVETE GORE
Prva trgovina vinom na Svetoj Gori uređena je još 972. godine u njenom carskom ustavu. Svetogorski manastiri ubirali su prihode od prodaje vina i maslinovog ulja u glavnim centrima Vizantijskog carstva, najbogatije države srednjovekovne Evrope. Sama Vizantija je u stvari istinska kolevka evropskog vinogradarstva, a Hilandar je predstavljao srpska vrata u Vizantijski komonvelt. Sveti Sava je još 1193. sačinio ugovor na grčkom o kupovini zemljišta za vinograd, Stefan Nemanja je osnivačkom poveljom 1198. poklonio vinograde u Hoči svojoj zadužbini, a carskom poveljom Hilandar je od 1199. posedovao lađu sa pravom trgovine u Solunu. Danas je Sveta Gora, samoupravna monaška republika u Grčkoj, jedinstvena riznica pravoslavne civilizacije i izuzetna oblast za proizvodnju vina sa zaštićenim geografskim poreklom.
VINO SA MISIJOM
Vina Svetog manastira Hilandara predstavljaju blagoslov koji obezbeđuje osnovnu misiju: neprekinuti duhovni život i očuvanje neprocenjivog kulturnog nasleđa.

Hilandarska vinica d.o.o.
Zadužbina Svetog manastira Hilandara, Bulevar vojvode Mišića 71, Beograd
Tel: 011 7159130
prodaja@hilandarskavinica.com
www.vinohilandara.com